Bebeklerde Göz Kızarıklığı Neden Olur ?

86e8e67edae9219d12d438efd5f5a939 XL e1520598422224

86e8e67edae9219d12d438efd5f5a939 XL 1 e1520598361141

 

 

 

Bebeklerde göz kızarıklığı oluşmasının belli başlı nedenleri vardır ama böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda izlememiz gereken yol hangisi ? Öncelikle virüs kaynaklı bir göz kızarıklığı mı ? Yoksa bakteri kaynaklı bir göz kızarıklığı mı var ? Bunu tespit etmek ve ona göre iyileştirme yapmak gerekir . Virüslerin oluşturduğu göz kızarıklığı, yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bu dönemde ılık suya batırılan temiz bir pamuk kullanılarak göz etrafı, göz kapalıyken temizlenmelidir. Gözlerin etrafına yapılan hafif masaj çok faydalıdır. Çapaklanma dahil bir kalıntı bırakmamaya özen gösterilmelidir.Bu işlemleri yaparken elleriniz mutlaka temiz olmalıdır. Eğer bakteri kaynaklı oluşan bir kızarıklık ise bebek kesinlikle doktora götürülmelidir. Bu durumda doktorunuz antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Hatta gün içinde herhangi bir kızarılıkta, anne sütünün sağılarak göze sürülmesi önerilir. Anne sütü iltihabı azaltır ve kızarıklığı giderir ama doktorunuz bunu tavsiye etmeden kesinlikle denemeyin. En önemli nokta ise bu sorunları yaşamamak için bebeğin hijyenine çok dikkat etmek ve ona dokunmadan önce mutlaka ellerin iyice temizlendiğinden emin olmak gerekir. Virüs yada bakteri dışında alerji ve tahriş olma ihtimali de vardır. Bebeklerde göz kızarıklığı ile birlikte burun akıntısı, yüksek ateş gibi belirtiler de varsa, virüs kaynaklı bir hastalığın söz konusu olma ihtimali yüksektir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar da bebeklerde göz kızarıklığına neden olabilir.Bu hastalık bulaşıcıdır ve muhtemelen aile bireylerinden birinden dolayı bulaşmıştır.Bebeklerde göz kızarıklığı ile birlikte çok miktarda çapaklanma ve sarı, kalın akıntı söz konusu ise suçlu bakteriler olabilir. Stafilokok, streptokok veya hemofilus bakterileri iltihaba ve bebeklerde göz kızarıklığına yol açabilir.1 yaş altındaki bebeklerde alerji görülme ihtimali düşüktür. Ancak göz kızarıklığı ile birlikte gözlerde sulanma, kaşıntı, burun akıntısı gibi belirtiler de görülüyorsa sorun alerji olabilir. Bu alerji tozdan, polenden veya sigara dumanından kaynaklanabilir.Her beş bebekten biri, gözyaşı kanallarından en az biri kısmen veya tamamen tıkalı olarak doğmaktadır. Çoğu zaman altı ay içerisinde açılmasına rağmen, bu durum süreç içinde iltihap ve bebeklerde göz kızarıklığı ihtimalini artırmaktadır. Bütün riskleri genel olarak ele aldığımıza göre bebeklerde oluşan göz kızarıklığını geçirmek için yapılabilecekler şunlardır ; 

Önerilen İçerik  Şeker Hastalığına İyi Gelen Besinler

 

 

 

  • Yenidoğan Bebekler ; Göz kızarıklığı olduğunda, hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Sıcak Uygulama ; Virüs kaynaklı göz kızarıklığı bir hafta içerisinde geçecektir. Bu süre içerisinde ılık-sıcak suya batırdığınız bir parça pamukla (gözleri kapalı iken) bebeğinizin gözlerine hafifçe masaj yapabilirsiniz. Göz çevresindeki kalıntıları da yine ıslak pamukla temizleyiniz.
  • Antibiyotik Tedavisi ; Bakteri kaynaklı kızarıklıklarda doktorunuz antibiyotik göz damlaları veya yağları önerecektir. Gözleri kapalı iken kirpiğine damlatın, gözlerini açtığında göz içine düşecektir. Damlaların 7 gün boyunca kullanılması gerekli olabilir.
  • Anne Sütü ; Doktorlar herhangi bir göz hastalığı söz konusu olduğu zaman gün içerisinde birkaç kez bebeğinizin gözlerine sütünüzden damlatabileceğinizi ifade ediyor. Bu sayede bebeğinizin gözleri temizlenir, iltihap miktarı azalır ve muhtemel iltihaplara karşı bir kalkan oluşur. Bu yöntemi de doktorunuz önermeden denemeyin.
  • Evde Tedavi ; Bebeklerde hiç bir şekilde evde tedavi yöntemlerini denemeyin .  Çok hassas oldukları için sonuçları çok ağır olabilir. Çocuğunuz herhangi bir yerine karışım , kür , maske yada yiyecek , içecek asla sürmeyin. Mutlaka doktorunuza danışın ve ona göre hareket edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.