Ev Bitkileri İçin Gübre Çeşitleri Neler?

evde bitki bakimi

CAN, tüm mahsuller için temel gübre olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Yapısında, nitrojen (N) içerir. Türkiye’de azotlu gübreler arasında en yaygın kullanılanıdır. Özellikle kurak alanlarda mükemmel bir gübre olarak kullanılır. Ekin ekerken diğer başlara zararlıdır. Besleme yetersizse bitki gelişimi yavaşlar; yapraklar küçük, açık yeşil veya sarı-yeşil kalır. Bitkilere çok fazla su verilirse bitkilerin yeşil gelişimi daha fazla olur ve olgunlaşma gecikir. CAN, her türlü toprakta kullanılabilen nötr aktif bir gübredir. Biraz kumlu toprak daha fazla yaşam gerektirirken, organik madde bakımından zengin toprak daha az yaşam gerektirir.

Bitkilerde besin kullanımı için AN, tüm azotlu gübreler arasında en yüksek nitrojen içeriğine sahip gübredir. 3 nitrojen (N) içerir. Başta buğday olmak üzere tüm mahsuller için ana gübre olarak kullanılır. Ortada ve meyve ağaçlarının ve sebzelerin sulanmasından önce kullanılır. Ana gübre olarak doğrudan toprağa uygulanan iki tür amonyum nitrat gübresi vardır. Amonyum nitrat içerisindeki nitrojen bitkiler tarafından kolaylıkla emilir ve bitkiler hızla büyür.

ÜRE, azot içeriği en yüksek gübredir. Buğday, mısır ve diğer tarla ve bahçe bitkileri için mükemmel bir gübre olarak kullanılır. Üre, hemen hemen her tür gıda gübrelemesinde çok faydalıdır ve bitkilerin azot ihtiyacını karşılayabilir. Yetersiz üre arzı nedeniyle bitkilerin büyümesi yavaşlar, yapraklar sararır ve verim düşer. Dikimde üst gübre olarak kullanılabilir.

Gübreleme Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bitkilerde gübre ne zaman kullanılır sorusunun cevabı bitki örtüsü döneminde (Şubat ayından Ağustos ayının sonuna kadar) gübreleme yapılmalı şeklinde verilebilir. Çünkü daha uzun süre döllenen bitkiler, uyku dönemine tam olarak hazırlanamaz ve dona karşı hassas sürgünler üretir.

Önerilen İçerik  Tavuklar Yumurtlamıyor Ne Yapmalıyım?
Beğeni:
0 0
Görüntülenme:
1287
Kategori:
Haber

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.