Site icon Kadın Dogasi

Sedefe İyi Gelen Kremler

makyaj alerjisi

Sedefe İyi Gelen Kremler

makyaj alerjisi 646x323 1

 

 

Sedef hastalığı kroniktir. Genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilir. Sedef hastalığının 30 yaşından itibaren sık görüldüğü herkes tarafından bilinse de , doğumdan itibaren de ortaya çıkabilir. Sedef hastalığının oluşmasındaki en önemli sebeplerden biri en başta da söylediğimiz gibi genetik geçiştir. Genetik geçişi kısaca anlatmak gerekirse ; Genetik aktarımlarda belkide 5 kuşak öncesi yaşayan akrabalarınızdan bile aktarımla oluşabilecek bir hastalık türüdür.Sedef hastalığının ortaya çıkması için genetik bir yatkınlık söz konusudur. Yakın kan bağı olan bireylerde sedef hastalığının görülme sıklığı toplumdaki diğer bireylere oranla daha fazladır.

 

Sedef hastalığı vücudumuzda ;  derideki hücreler tarafından antijenler oluşturulur. Bu antijenler bağışıklık sistemini aktive eder. Oluşan hücreler tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna neden olur. Yani sedef hastalığı vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği bir hastalıktır.  Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Mikroplarla gelişen bir hastalık olmadığı için hastalığın bir başkasına bulaştırılması söz konusu değildir.

 

 

Sedef Hastalığının Türleri Nelerdir ?

 

 

1. Eritrodermik ; Sedef hastalığının vücut yüzeyinin büyük bölümünü kaplayan özellikle iltihaplı bir türüdür. Dönemsel, yaygın, kaşıntılı deri kızarıklığı ve yaygın döküntülü pullanma ile nitelenir. 

 

2. Gutat ; Gutat sedef hastalığı çoğunlukla çocuklukta yada genç yetişkinlik döneminde başlar.  Göğüs, kol ve bacak derisinde küçük, kırmızı, ayrı ayrı lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler genelde plak tipi lezyonlar kadar kalın değildir.

 

3. Inverse ; Koltuk altlarında, kasıklarda, meme altlarında ve cinsel organlarla kalçalardaki diğer deri kıvrımlarında görülür. Bu tür sedef düzgün ve parlak, kırmızı renkte lezyonlar şeklinde ortaya çıkar.

 

4. Plak tipi ; Özelliği kabarık, iltihaplı, beyaz sedefli pullarla kaplı kırmızı lezyonlardır. Genelde dirseklerde, dizlerde, kafa derisinde ve belde görülür. Sedef hastalarının yaklaşık %80’inde bu tür görülmektedir.

 

5. Püstüler ; Özellikle yetişkinlerde görülen püstüler sedef hastalığında kızarık deriyle çevrelenen beyaz,  içi iltihaplı olmayan sıvıyla dolu beyaz baloncuklar görülür.  Bu baloncuklar el ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerinde toplanmakta, ya da vücudun büyük bölümünü kaplamaktadır.

 

 

Sedef Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır ? 

 

 

1. Öncelikle hastanın bu tedaviyi istemesi ve uyumlu davranması çok önemlidir.

 

2. Sedef hastalığı geçiren bir çok kişide obezite, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi metabolik problemler de bulunabilir.Tedavi planlanırken bu durumlar göz önüne alınır.

 

3. Vücudun belli bir bölgesine lokalize vakalarda uygun deri kremleri kullanılır. Kortizon içeren kremler sıklıkla tercih edilir.  Deriyi nemli tutmak için kremler önerilir.

 

4. Bazı vakalarda hekimler D vitamini içeren ilaçları tercih edebilir. Kömür katranı da tedavi seçenekleri arasındadır.

 

5. Hamileler daha az kuvvetli kortizon kremler ve fototerapi ile tedavi edilirler. Bundan önce kadın doğum konsültasyonu yapılır.

 

6. Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır. Topikal kremler de tedaviye eklenir. Yine derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir.

 

7. A vitamini bileşikleri ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların sedef hastalığı tedavisinde de yeri vardır. 

 

8. Sedef hastalığında hastalığı tetikleyici ve alevlenmesine neden olan durumlar vardır. Bunlar bademcik iltihabı, idrar yolu iltihabı, diş çürüğü, kaşıma yoluyla deriyi zedeleme, sıyrık ve çizikler, duygusal problemler, acı verici olaylar ve stres bunların başlıcalarıdır. Bu durumların hepsi uygun şekilde tedavi edilmelidir. Hastaların psikiyatrist veya psikolog desteği almasının faydası görülmüştür. 

 

9. Sedef hastalığının tedavisine başlandığı andan itibaren , sedef hastası kişi diyet yapmalıdır. Bu diyette yemesi gerekenler ve yememesi gerekenler ona verilir. Sedef hastalığında yediklerine dikkat etmek de önemli bir unsurdur.

 

 

Sedef Hastalığına  İyi Gelen Kremler Nelerdir ? 

 

 

1. Momecon Krem ; İlacın etken maddesi Mometazon furoattır. Krem, cilt üzerine uygulanır ve vücutta kızarıklığa, şişliğe ve iltihaba neden olan kimyasalların etkilerini azaltır. Atopik dermatit (egzama), alerjik dermatit ( deterjan vs. den kaynaklanan) ve psoriasis-sedef hastalığı (diz, dirsek, saçlı kafa derisi ve diğer bölgelerde kuru ve kaşıntılı kızarıklıklarla birlikte görülen kalın, sedef renginde, iri pullanmalar-kepeklenmeler) gibi iltihaplı deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

 

2. Kerasal Forte Pomad ; İlacın etken maddesi üre ve salisilik asittir. Pomad, derinin tüylü bölgeleri de dahil olmak üzere en dış tabakasını yumuşatarak, derinin soyulmasını sağlayan ve ufak parçalar halinde pul pul dökülmesine yol açan bir ilaçtır. Sedef hastalığının, balık pulu hastalığının, avuç içi ve ayakaltı derisinin kalınlaşmasıyla belirginleşen cilt hastalığının, derinin ölü hücrelerden oluşan en dış tabakası olan boynuzsu tabakasının büyümesine neden olan mantar hastalıklarının, tilotik el egzaması ile liken plaris rahatsızlıklarının tedavisinde endikedir

 

3. Ureacort 30 Gr ; İlacın etkin maddesi olan hidrokarbonat asetattır. Üre sayesinde kaşıntılı sedef hastalığının tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.Hastanın derisinde meydana gelen döküntü, kaşıntı gibi durumlarda haricen kullanılmaktadır. 

 

4. Asis Sedef Kremi ; Cilt üzerinde kabuklanma ya da kızarıklık gibi sorunların başarılı bir şekilde giderilmesi konusunda özel ve doğal olan bileşenleri sayesinde kullanılmış olan bölgede çok fayda etmektedir. Cilt üzerinde etki etmesi için düzenli olarak ince bir şekilde tabaka halinde uygulanmalıdır.

 

5. Psorcutan 30 Gr Pomad ; Psorcutan krem kortizonsuz bir krem olmaktadır. Krem içerisinde kalsipotriol olmaktadır. Sedef hastalığının tedavisinde kullanılan kremi haricen uygulamanız gerekmektedir. Kalsipotriol maddesine karşı alerjisi olan kişilerin bu kremi kullanmaları sakıncalı olmaktadır. Yüz bölgesine ve kafa derisine uygulanmaması gerekmektedir. Emziren kadınların doktor kontrolünde kullanmaları gerekmektedir.

 

6. Dermo Clean Sedef Kremi ; Vücut bölgesine uygulanmakta ve göz çevresine uygulamamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Sedef hastalığının yaşandığı bölgeye çok az miktarda sürülmeli ve masaj yaparak yayılmalıdır. Kremi sabah ve akşam olmak üzere gün içerisinde 2 defa uygulamanız son derece başarılı sonuçlar verecektir. Özellikle de akne ya da kepeklenme gibi sorunlar olması durumunda kişilerde başarılı sonuçların olmasını sağlayacaktır.

 

7. Hipokort Krem ; Kremde kullanılan Hidrokortizon asetat etkin maddesi sayesinde sedef hastalığının kızarıklık ve pullanma sonucunda kaşıntı oluşması gibi durumların yok olması için kullanılmaktadır. Kuru bir cilde sahip olunması durumunda ya da mikroorganizma sonucunda deri hasarı olması gibi alerjik durumlarda etkili olmaktadır. Özellikle de kaşıntı gibi durumlar olması sonucunda hastanın başarılı bir şekilde iyileşmesi görülecektir. Yüz bölgesinde ve özellikle de kafa derisinde saç sedefi yaşamakta olan kişiler kullanmamalıdır.

 

8. Coresatin Sedef Kremi ; Sedef hastalarına Coresatin kremin mavi rengi olanı kullanması tavsiye edilmektedir. Özellikle de kuru cildi olan ya da hassas cilde sahip olan kişilerin nemlendirici özelliği sayesinde cildiniz nemlenecektir. Alerjisi olan kişilerde Coresatin mavi rengi olanı kullanabilirsiniz.

 

9. Mavena Sedef Kremi ; İlacın etkin maddesi olan Siyanokobalamin sayesinde kişilerin sedef hastalığı tedavisinde son derece başarılı sonuçlar verecektir. Özellikle de B12 vitamin özelliği bulunmaktadır. Bu sayede kişilerin cildinde kurumayı engelleyecektir. Özellikle de kızarıklık ve kaşıntı olması durumunda pH dengesini koruyacak ve cildi nemlendirmiş olacaktır. Bu sayede sadece sedef hastaları değil, aynı zamanda da el kremi olarak da kullanmanız mümkün olacaktır. 16 hafta kullanım içerisinde sedef hastalığını iyileştirdiği gözlemlenmektedir. Göz bölgesine bu kremin sürülmemesi gerekmektedir.

 

10 . Psorcutan Krem ; İlacın etken maddesi Kalsipotriol olup D vitaminin topikal uygulama için hazırlanmış olan bir çeşididir. Sedef hastalığının (Psoriazis Vulgaris) tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Sedef hastalığı; deri hücrelerinin çok hızlı çoğalmaya başlaması neticesinde oluşan bir rahatsızlıktır. Deri hücrelerinin çok hızlı çoğalması, deride pullanma ve kızarık meydana gelmesine neden olur. Psorcutan Krem, deri hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını düzenleyerek, hastalık nedeniyle derideki aşırı üretimin tekrar normale haline dönmesini sağlar.