Vajina ile bacak arasında oluşan şişliklerin basit nedenleri olabileceği gibi önemli sorunlara yol açabilecek şişlikler de meydana gelebilir. Vajina ve bacak arası temizliği önemlidir ve bu konuda dikkatli davranılması gerekir. Eğer vajina dudağınızda bir şişlik oluşmuşsa Vajina Dudağı Neden Şişer ? yazımızı inceleyebilirsiniz. Eğer vajina dudağı ve bacak arasında kalan kısımda bir şişlik meydana gelmiş oluşmuş olabilecek sorunlar şunlardır ;
- Lipom ; Yağ dokusunda iyi huylu olan tümörlerdir. Çok uzun yıllardır vardır. Herhangi bir kanser riski taşımazlar. Estetik açıdan sıkıntısı olanlar, ameliyat ile lipomu aldırabilir.Lipomların halk dilindeki adı yağ bezesidir. Çoğunlukla küçük boyutlarda olan ve müdahale gerektirmeyen bu bezeler sinirlere baskı yapıp büyüdüğünde ağrı yapıyorsa lokal anestezi uygulanarak basit bir operasyon yardımı ile alınabilir.
- Kasık Fıtığı ; Bu şişlik üst bacak ile kasık arasındaki kasık kıvrımının hemen üzerinde ortaya çıkar. Öksürmek , karın içi basıncını arttıran sportif eylemler fıtığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Kadın sırt üstü yattığı zaman şişlik kaybolur. Kadınlarda kasık bölgesinde görülen fıtıklar genel olarak daha küçüktür ve kolay fark edilemeyebilirler. Genelde sizin fark edebileceğiniz şeyler ; o bölgede ağrı ve hassasiyet yaşamaktır.Ağrının fıtık dışı nedenlerden de kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Çünkü kasık çevresi kemik, eklem ve bağlardan kaynaklanan kronik ağrıların çok sık görüldüğü bir bölgedir. Boğulmuş fıtığı olan kadınlarda eğer tedavide gecikme olursa, bulantı-kusma, şiddetli karın ağrısı, ve daha sonra gaz ve dışkı çıkamayacak şekilde kabızlık gelişir. Hastanın kan değerleri ve genel durumu hızla bozulur. O nedenle dikkatli olmak hatta fıtık bu noktaya gelmeden önce uygun koşullarda ameliyat ile onarılması daha sağlıklıdır.
- Travma ; Travmalara bağlı olarak bacaklarda; deri, yağ doku, kaslar, kemikler, eklemler, damarlar ve sinirler etkilenebilir. Travma durumunda inflamasyon ortaya çıkar. İnflamasyona bağlı şişlik, kızarıklık, ağrı ve ısı artışı olur. Hangi bölge travmaya maruz kaldıysa şişlik daha çok o bölgede olur.
- Enfeksiyon ; Enfeksiyöz ajanlara bağlı bacaklarda; deri, yağ doku, kaslar, kemikler, eklemler, damarlar ve sinirler etkilenebilir. Deri etkileniminde olay daha çok yüzeyseldir. Eklemin enfekte olduğu duruma enfeksiyöz artrit denir. Eklemin bulunduğu bölge; şiş, ağrılı, kızarık ve sıcaktır. Eklem hareketleri kısıtlanmıştır. Kemiğin enfekte olması en kötüsüdür. Tedavisi oldukça zor ve uzun sürelidir.
- Sinovit ; Eklemlerin içinde bulunan sıvının enflamasyonudur. Eklemin bulunduğu bölge; şiş, ağrılı, kızarık ve sıcaktır. Eklem hareketleri kısıtlanmıştır. Enfeksiyona oldukça benzese de tedavisi daha kolaydır.
- Tenosinovit ; Kas tendonlarının ve sinoviyanın enflame olmasıdır. Hareketler oldukça ağrılıdır. Şişlik bazı durumlarda belirginken bazı durumlarda belirgin değildir.
- Artrit ; Enfeksiyona bağlı eklem kıkırdağında ve etrafındaki dokularda hasarlanma mevcuttur. En sık görülen osteoartrittir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Romatoid artrit de diz eklemini tutabilir. Burada da bacak arasında şişlik gözlenebilir.
- Tümörler ; Tümörler, bacaklarda; deriyi, yağ dokuyu, kasları, kemikleri, eklemleri, damarları ve sinirleri tutabilirler. Tümörlerin en önemli bulgularından biri de şişliktir. Şişlik, haber vericidir. Erken tanı ile hastanın hayatı kurtulabilir.
Beğeni:
0 0
Görüntülenme:
2310