Site icon Kadın Dogasi

Reflü Nedir ?

248445

reflü nedir

 

 

 

 Reflü Nedir ?

 

 

 

   Reflünün açılımı ; Gastro Özofageal Reflü Hastalığıdır (GÖRH).Reflü , midenin içinde bulunan safra , pankreas ve asit sıvılarını da barındıran karışımın yemek borumuza gelip uzun süre boyunca temas sağlamasıyla yemek borumuzun kendini koruma özelliğinin kaybolması durumudur.Çok yaygın görülen reflü uzun soluklu olabilir.İnsanların yaşam kalitelerini bozacak kadar etkilidir.Göğüs arkasında oluşan yanma hissiyatı fark edilir ve bu yanma sırta ve boğaza yayılabilir.Bu tür yanmalar genellikle yemeklerden 30 dakika sonra başlayıp öne eğilme ve egzersizle daha çok artış gösterir . Bazen ise hazımsızlık , uzun süreli öksürük , geğirme ,ağzımıza kötü kokular gelmesi ve diş çürükleri , boğazda yanma hissi , kusma ve ekşi suların gelmesi gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Reflünün tedavisinin günümüzde ilaç kullanımı ve cerrahi gibi bir çok yöntemi vardır.

 

 

Yemek borumuzun alt kısmında mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması bulunmaktadır.. Reflü hastalarında en çok görülen özellik bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu durum çoğunlukla mide fıtığıyla birlikte yaşanır. Mide boşalım bozukluğu ya da bozulmuş yemek borusu hareketi bu hastalığı tetikleyen bir diğer nedenlerdir.

 

 

Çoğu  hasta yaşadığı kronik öksürük, nefes darlığı, astım benzeri şikayetleri, ağız kokusu, diş çürümesi ve ses kısıklığının reflüden kaynaklandığını bilmeden yaşar ve çoğu zaman faydası olmayan tedaviler kullanarak çözüm arar. Çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine, akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürreye, larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına, anemiye ve yemek borusu kanserin e neden olan reflünün ilk  tedavisi belirtileri gidermeye yönelik olur.

 

 

Reflünün belirtileri nelerdir?

 

 

En önemli göstergesi göğüste yukarıya doğru yayılan yanmadır. Yanma  hissi midede ,boğazda yada boyunda hissedilebilir. Özellikle turşu, çikolata, ekşi,alkol, acı ve baharatlı yiyecekler yanmayı arttıran besinlerin başında gelmektedir. Bazı insanlar bu yanmaları midesinde, boyunda, omuzlarda ya da hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilirler.Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez.

 

 

Göğüs ağrısı sebebiyle hastaneye başvuran hastaların % 50’de reflü özofajit saptanmaktadır. Reflüde ağrı aniden başlar ve saatlerce sürer, uykudan uyandırır, semptomlar daha çok yatarken ve uyurken meydana gelir, antiasit ve yiyeceklerle ağrı hafifler, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir, spor yapmakla artmaz, sıklıkla gögüs kafesinin altında yada sırt bölgesinde hissedilir, yayılma göstermez. Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda kötü bir tat ve yanma bırakır, genellikle yemek sonrası nadir de olsa yemek sırasında meydana gelebilir.

 

 

  1. Ses kısıklığı
  2. Tedavi edilemeyen larenjit ve farenjit gibi boğaz enfeksiyonları
  3. Geçmeyen gıcık öksürük
  4. Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu 
  5. Hıçkırık
  6. Tekrarlayan zatürre
  7. Ağız kokusu
  8. Ses tellerinde polip veya nodül
  9. Karında şişkinlik, geğirti
  10. Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi
  11. Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi
  12. Sık sık boğaz temizleme ihtiyacı
  13. Tedaviye iyi yanıt vermeyen astım tekrarlayan astım nöbetleri
  14. Uykuda kısa süreli soluk durmaları 

 

 

Sürekli olarak  boğazımızı temizleme ihtiyacı, ses kısılması, sık sık farenjit veya larenjit sorunu olan kişilerin çoğunda esas sebep reflüdür. Yine müzmin öksürüğü olanların yarısında reflü hastalığı olduğu ortaya konmuştur.. Astım ile reflü birlikte ise biri diğerini kötüleştirir. Reflüden şüphelenilen hastaların bazısında ise kalp ağrısından ayrılması imkansız göğüs ağrıları oluşur. Böyle durumlarda öncelikle kalp tetkiki yapıldıktan sonra reflüden şüphelenmek en doğru yol olabilir.

 

 

Mide kanaması ,ağrılı yutma, veya kilo kaybı reflünün bulguları olabildiği gibi tamamen farklı bir hastalığa da işaret edebilen durumlardır. Çocuklarda reflü hastalığı, basit kusmalar şeklindedir ancak özellikle süt çocuğu döneminde “ani çocuk ölümü” sendromu sorumlusu olabilmektedirler. Çocukluk döneminde solunum yolu hastalıkları ,duruş bozukluğu, büyüme gelişme geriliği zatürre atakları, kansızlık,yeni doğanda boğulma atakları da reflünün başvuru nedenleri arasındadır. Çocukluk çağı astımının üçte birinin altında reflü yatmaktadır.

 

 

  1. Reflünün neden olduğu sağlık sorunları
  2. Sindirim kanalı kanamalarına,
  3. Çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine
  4. Anemiye,
  5. Peptik darlığa (midenin bir kısmının daralması),
  6. Akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürreye,
  7. Yemek borusu iltihabına (özofajit),
  8. Yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığına
  9. Larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına,
  10. Kansere yol açabilir.