Sağ kol ağrısının bir çok sebebi olabilir.Bunlardan bazıları ; romatizmal rahatsızlıklar , kas ağrıları , yanlış hareket sonucu incinme vs. Yanlış yada kötü duruş bile bu ağrıları tetikleyebilir ve canımızı sıkabilir.Günlük hayatımızda boyun sağlığımıza uygun olmayan her hareket bize zarar verir ve kol ve boyun ağrılarına sebebiyet verebilir. Romatizmal hastalıklarda ise durum biraz daha sancılıdır.İlk olarak omurgalardaki kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar. Romatoid artrit, anklozan spondilit gibi hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir. Boynumuzda omurilikten çıkan sinirler ellerimize doğru giderken yol üzerinde bağ dokusu tarafından tuzaklanma denilen olaya maruz kalır. Buradaki sıkışma sonucu el ve kollarda kuvvetsizlik, uyuşma ve ağrı oluşur. Özellikle elin ilk 3 parmağında geceleri görülen uyuşma “karpal tünel sendromu” için son derece normal olmaya başlar. Bu tip bir ağrı ve uyuşma olan hastalarda EMG testi ile daha ayrıntılı tanıya gidilmelidir.
Sağ kol ağrısının oluşmasına neden olabilecek faktörler nelerdir ?
1. Karpal tünel sendromu ; Karpal tünel sendromu genelde el bileğinde olan sinirin sıkışması sonucu oluşur. şiddetli ağrı yapar ve oluştuğu bilekte olan ağrı kol boyunca ilerler.
2. Kemik çatlakları ; Kemik ve kasların kaldıracağı yükün ve basıncın üzerinde baskıya uğraması ile oluşur. kemikte çatlaklar oluşur ve ağrılara neden olur.
3. Sinir kaynaklı ağrılar ; Sağ kol ağrılarının bir kısmı, sinirlerle bağlantılıdır. Sinir ezildiğinde ve hasar gördüğünde oluştuğu bölgeye ağrı verir. Sinir ağrısı, kolda batma, uyuşma ve karıncalanma hissi ile oluşur. Sinir ile oluşan bu ağrılarda, hasar gören sinirin neden olduğu çözümlenmelidir. Omurgada oluşan bel fıtığı, kol ve omuzlarda olan sinirleri ezebilir. Bu da sağ kolda ağrıya neden olabilir.
4. Tendon iltihabı ; Kasları, kemiklere bağlayan tendonlar iltihaplandığında ortaya çıkmaktadır. Tendon iltihabı sağ kolda iltihabı, şişkinliğe neden olur.
5. Kas ve yumuşak doku travmaları ; Kas çekilmesi, kas zedelenmesi kasları oluşturan liflerin zorlanması, gerilmesi, bir kısmının kopması ya da hepsinin kopması ile meydana gelir. Bu durumda çok şiddetli ya da orta, hafif şiddetli, ağrılar oluşur. Kasın kopması durumunda kopma anında bir patlama sesi oluşur ve yumuşak doku bağlandığı kemikten komple ayrılır. Derinin o bölgesinde çökmeler gözle görünür hale gelir. Kaslarda oluşan bu travmalar yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmakta ağrıya neden olur. Bilgisayar kullanan insanlarda, omzun alt kısmından başlayan ve kola yayılan ağrılar vardır.
Sağ Kol Ağrısı İçin Hangi Doktora Gitmeliyim ? ;
Sağ kol ağrısı için gidilmesi gereken bölüm ; Ortopedi ve Travmatoloji , Nöroloji yada Fizik Tedavi doktorudur. Doktorunuza danışmadan farklı ve sağlığınızı daha çok riske atacak tedaviler uygulamayın.