Yün yorganın tüyleri çıkıyor ne yapmalıyım diyorsanız yazının içeriğine göz gezdirerek hem yün yorganın neden tüy döktüğünü hem de bu sorundan nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz.
Yün yorganlar genellikle genç kızların çeyizlerinde mutlaka yer alacak züccaciye ürünleri arasında yer alır. Erken dönemde hazırlanan yün yorganlar bu dönemde belirli bir süre saklanarak daha sonra kullanılır. Çeyizlerin en önemli ürünleri olan yün yorganlar hem kaliteli olması hem de uzun ömürlü olmaları nedeni ile tercih edilir. Yün yorganın tüyleri çıkıyor ne yapmalıyım diyorsanız bu konuda birçok farklı çözüm önerisine sahip olabilirsiniz.
Yün yorganlar en eski dönemlerden itibaren annelerimizin vazgeçilmezleri arasında bulunur. Günümüzde her ne kadar farklı yorgan çeşitleri bulunsa da geleneklerine bağlı olan anneler yün yorgan kullanımından kolay kolay vazgeçmezler. Yün yorganların tercih edilmelerindeki yegâne neden bu eşyaların uzun yıllar kullanılabiliyor olmasıdır. Anneler yün yorganları bir kere aldıktan sonra ömürlük olarak kullanılabilir. Kış mevsiminin şartları düşünüldüğünde de bu yorganlar sıcak tutma konusunda mükemmeldir. Bu nedenle hemen her evde mutlaka bir yün yorgan görmek mümkündür. Yün yorganın tüyleri çıkıyor ne yapmalıyım sorusuna yanıt bularak severek kullandığınız bu eşyaları daha uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yün Yorganın Tüyleri Neden Çıkar? Yünlerin Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Yün yorganların tüyleri birçok farklı nedenden dolayı çıkabilir. Dökülen tüyler genelde ilk aşamada fark edilmez. Genelde nevresimler içerisinde saklanan yorganlardan dökülen tüyler nevresimler içerisinde birikmeye neden olur. Nevresimler çıkartıldığı anda yorgandan dökülen tüyler de açığa çıkar. Yün yorgandaki tüylerin bazı dökülme nedenleri şunlar olabilir;
- Yün yorgan dikildiği esnada dış yüzeyde kalan tüyler daha sonradan birikmiş bir görünüm yaratarak dökülmüş havası oluşturabilir. Bu tüyler yorgan dikildiği durumda el veya başka yollar ile yorganın dış yüzeyine bulaşabilir. Bu durum son derece normaldir ve kolayca çözüme kavuşturulabilir. Kullanmadan önce yüzeyini temizlemeniz yeterlidir.
- Yün yorgan dikilirken astar olarak bilinen kumaş malzemesi kalitesiz ise tüy dökülmesi problemi ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Öyle ki gözeneklerin çok açık olduğu astar kumaşlar her ne kadar göze görülmese de tüylerin bu aralardan çıkmasına neden olabilir. Yapım aşamasında kaliteli kumaşlar tercih edilmelidir.
- Yün yorganın herhangi bir yerinde sökülme ya da yırtılma varsa yünlerin dışarı çıkması söz konusu olur. Dikiş esnasında oluşacak en küçük aralık bile daha sonradan bu bölgelerden tüylerin dökülmesi problemini gözler önüne serer. Yorgan dikerken dikiş aralıklarının sık olmasına dikkat edilmelidir.
- Yün yorgan hazırlanırken içerisinde kullanılacak olan yünün kalitesi son derece önemlidir. Kalitesiz yünler daha ince ve kıl gibi bir yapıya sahip olduklarından dolayı, en ince deliklerden bile kolayca geçebilir. Zaman geçtikçe bu yünler dökülüyor görünümü yaratır. Kaliteli yün tercih edilmelidir.
Yün yorganlarınızı daha uzun süre kullanabilmek ve tüy problemini önlemek için saklama ve yıkama koşullarına da dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı bir şekilde yıkayarak ve doğru koşullarda muhafaza ederek yün yorganlarda oluşacak her türlü soruna karşı önlem alabilirsiniz.
Yün Yorgan Bakımı Nasıl Yapılır?
Yün yorganları belirli dönemlerde temizleyerek hem tüy dökülmesini önleyebilir hem de kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Şayet yıkama esnasında dikkatli olmazsanız yünün kalitesi düşeceğinden uzun vadede kalitesiz kumaşlara bağlı olarak yünlerin kırılarak yüzeyden dışarı çıktığını fark edebilirsiniz. Yün yorganların bakımı nasıl yapılır konusu yünlerin nasıl yıkanması gerektiği ile doğrudan ilişkilidir. Yünlerinizin yıkandıktan sonra ilk günkü gibi kalabilmeleri için yıkama esnasında şu aşamaları uygulayabilirsiniz;
- İlk olarak yorganın içerisindeki yünleri geniş bir alana yayın ve ılık suda yaklaşık 1 saat kadar bekleyin.
- Ardından kullanacağınız deterjanı bir leğeni çerisinde eriterek seyreltin.
- Hazırladığınız sulu deterjanı yorganın bulunduğu alana dökün ve bu şekilde yünleri 6 ya da 8 saat aralığında bekletin.
- Eğer yünleri el ile yıkayacaksanız aralarını açarak derinlemesine bir yıkama işlemi sağlayın.
- Yıkama sonrasında durulama için bol su kullanımına özen gösterin. Birden fazla kez yünleri sudan geçirerek deterjanın arındığından emin olun.
- Yünleri duruladıktan sonra nemli olmayan havadar bir yere serin. Bunun için güneşin bol olduğu günleri tercih etmenizde yarar var. Aksi taktirde yün kurumayacaktır.
- Kuruyan yünleri birkaç gün açık alana serin ve iyice havalanmasını sağlayın.
- Havalanan yünleri dilerseniz elle dilerseniz farklı yöntemler ile açarak ve kabartarak tekrar yorgan kılıfı içerisine doldurun.
Yün Yorganın Tüyleri Çıkıyor Ne Yapmalıyım? Makalemizin sonuna geldik, Bu tarz makaleler tamamen sizin tarafınızdan bizlere sorduğunuz sorulardır. Sizinde merak ettiğinizde sorular var ise yorumlar kısmında veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer en çok merak edilen soru ise Pırasa Kaç Dakikada Pişer ? makalemizi incelemeyi unutmayınız.