Makatta kaşıntı toplumda en sık görülen problemlerden birisidir. Kadınlar ve erkekler kıyaslandığında erkeklerde daha fazla rastlanır. Makatta oluşan kaşıntının birçok farklı nedeni olabilir. Birçok durumda basit bir parazit kaynaklı gelişebilirken, durumda çok daha ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı durumda ise kaşıntının altında birden fazla neden yer alır. Bu durum kaşıntının normalden daha şiddetli olmasına da yol açar.
Makatta kaşıntı günlük yaşamda dikkat dağıtabilecek bir durumdur. Kaşıntı anında büyük oranda inanların dikkatleri dağılır ve tüm algı kaşıntının olduğu bölgeye kayar. Doğal olarak kişiler kaşıntının geçirilmesi için geçici müdahalelerde bulunur. Ancak kaşıntı devamlı hale geldiğinde normal yaşam çekilmez bir hal alabilir. Makatta kaşıntıya neden olabilecek başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Yanlış hijyenik tercihler
- Deri hastalıkları
- Egzama
- Sedef hastalığı
- Aşırı temizlik ve titizlik
- Ter bezi hastalıkları
- Aşırı terleme
- Derideki mantar hastalıkları
- Viral deri hastalıkları
- Genital bölge siğilleri
- Genital bölgede çıkan uçuk
- Genital bölgede sivilce
- Selülit
- Uyuz
- Kasık biti
- Çıban
- İmpetigo
- Gece yanığı hastalığı
- Kasık mantarı
- Kıl kurdu
- Frengi
- Bel soğukluğu
- Üzüntü
- Kaygı
- Depresyon
- Stres
- Korku
- Antibiyotik kullanımı
- Romatizma ilaçları
- Sinir ilaçları
- Tansiyon ilaçları
- Ağrı kesici ilaçlar
- Tansiyon ilaçları
- Aşırı baharat tüketimi
- Aşırı kahve ve çay kullanımı
- Karbonatlı içecekler
- Süt, ayran ve yoğurt gibi ürünlerin fazla tüketimi
- Domates ve ketçap tüketimi
- Böbrek hastalıkları
- Çölyak hastalığı
- Lösemi
- Vitamin eksikliği
- Obezite
- Demir eksikliği
Belirtildiği üzere makatta kaşıntının birçok farklı nedeni olabilir. Kaşıntının çok rahatsız ettiği durumlarda mutlaka tıbbi yardım alınmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır.
Makatta Kaşıntı Evde Nasıl Geçer?
Makat bölgesinde oluşan kaşıntıyı tıbbi müdahaleler ile iyileştirmeyi tercih etmeseniz, evde hazırlayacağınız doğal kürler ile bölgede düzelme sağlayabilirsiniz. Makat bölgesindeki kaşıntıyı geçirerek bölgeyi rahatlatmak için evde uygulayabileceğiniz yöntemler şu şekildedir;
- Makat bölgesindeki kaşıntıya bir miktar hindistan cevizi yağı sürerek bölgede rahatlama sağlayabilirsiniz. Hindistan yağı, içerdiği doğal bileşenler ile kaşıntının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
- Makat bölgesine yoğurt sürerek kaşıntının giderilmesi mümkündür. Yoğurt karıştırılarak kıvamlı bir hal aldıktan sonra hem makat hem de vajina bölgesine güvenle sürülebilir. Hiç ara vermeden bir ay boyunca bölgeye yoğurt sürerek hem kaşıntıyı giderebilir hem de bölgede mantar oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
- Kaşıntı için önerilen kremleri tercih ederek bölgede uygulayabilir ve kısa sürede etkilerini gözlemleyebilirsiniz.
Makatta Kaşıntı Neyin Belirtisidir?
Kaşıntı, tıp dilinde pruritus olarak adlandırılır. Anal pruritus olarak bilinen makatta kaşıntı problemi genelde kronik nedenler ile görülür. Makatta kaşıntı birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilir. Basit bir kaşıntı olarak değerlendirildiğinde kısa süre içerisinde tekrar geçmesi mümkündür. Ancak uzun süreli kaşıntı sorunu olduğunda bu durumun altında farklı sağlık problemleri yatıyor olabilir. Bu durumda kaşıntı bir uyarı olarak dikkate alınmalıdır. Yine aynı şekilde makatta kaşıntı giderek şiddetlenirse ve bölge kaşındıkça kaşıntı daha da artarsa yine tıbbi tedavi yollarına başvurmak gerekir.
Makatta kaşıntı bazı durumlarda deri hastalıklarının habercisi olabilir. Derinin altında meydana gelen herhangi bir sorun makatta kaşıntı ile kendini belli edebilir. Bazı durumlarda kıl kurdu gibi deri parazitlerinin türemesi makat bölgesinde kaşıntıyı meydana getirebilir. Eğer makat bölgesindeki kaşıntı tahmin edilen süre içerisinde geçmezse;
- Anal fisür
- Crohn hastalığı
- Anal bölge kanseri
- Hemoroid rahatsızlıklar
Gibi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Basit bir kaşıntı olarak değerlendirilmediği durumlarda mutlaka kişilerin sağlık merkezlerine giderek muayene olmaları gerekir.
Makatta Kaşıntı Problemi Normalde Ne Kadar Sürer?
Makatta oluşan kaşıntının normal zamanda geçme süresi 1 hafta olarak belirlenmiştir. Bu kaşıntının bir hafta boyunca sürmesi normal karşılanır. Ancak makat bölgesinde oluşan kaşıntının bir haftayı geçtiği durumlarda mutlaka kaşıntının altında başka bir nedenin yattığı düşünülmelidir. Uzman hekime gidilerek muayene olunduktan sonra makatta kaşıntı nedenleri ve tedavisi gibi konularda ayrıntılı bilgi sahibi olmak mümkün olur.
Makatta Kaşıntı Kendiliğinden Geçer Mi?
Makatta meydana gelen kaşıntının geçip geçmeyeceği sorunun boyutu ile doğrudan alakalıdır. Eğer basit bir kaşıntı problemi ise birçok durumda kendiliğinden geçmesi söz konusu olur. Ancak bahsedildiği üzere şiddetli ve uzun süreli süren kaşıntılarda kendiliğinden geçmesi söz konusu olmaz.
Makatta Kaşıntı Neden Olur Nasıl Geçer? Makalemizin sonuna geldik, Bu tarz makaleler tamamen sizin tarafınızdan bizlere sorduğunuz sorulardır. Sizinde merak ettiğinizde sorular var ise yorumlar kısmında veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer en çok merak edilen soru ise Hamilelikte İlişki Sonrası Kasık Ağrısı Neden Olur? makalemizi incelemeyi unutmayınız.