Adetim Çok Az Geliyor , Neden ?

adet gecikmesi 1 1

adet gecikmesi 1

 

 

 

Adet döngüsü ve adet kanamaları hem şikayet ettiğimiz hem de en ufak sorunda telaşa kapıldığımız bir durum biz kadınlar için.Ne onunla oluyor ne de onsuz ! Onsuz olmadığı için adet kanamaları bize her şeyin yolunda olduğunu gösteren en büyük kanıtlardan biri.Öncelikle adet kanamasının gerçekten az olup olmadığına karar vermek doğru olacaktır.Adet kanamanızın az olduğuna kanaat getirmeniz için ;

 

 

 

  • Adet kanamasının 2 gün veya daha kısa sürmesi,
  • Kullanılan pedler az kirlenmeye başladıysa,
  • Günde 2-3 kere ped değiştirmek normal görülüyorken değiştirmeye ihtiyacınız olmuyorsa,
  •  Sabah kullanılan pedin akşama kadar yeterince kirlenmemesi ,
  • Adet kanamanızın son günlere doğru değil ,ilk başından itbaren azaldığını gözlemlediyseniz,
  • Gebelikten korunmak için kullanılan doğum kontrol haplarını kullanıyorsanız,

 

 

 

Sağlık durumu normal ilerleyen kadınlarda 21-35 günlük periyotlarda, ortalama 4-5 gün civarında süren adet döngüsü, kanaması normal olarak kabul edilmektedir. Ancak iki adet arasındaki süre 21 günden kısa, 35 günden uzun olduğunda, adet süresi 2 günden az, 7 günden fazla olduğunda kadının sağlık durumunda bir anormallik olduğu düşünülmektedir. Adet kanamalarının sıklığı, seyrekliği, azlığı ya da yoğunluğu; kadında hormonsal bozuklukların, yumurtlama problemlerinin, duygusal problemlerin varlığına işaret edebilmektedir. Adet kanamasının az gelmesinin nedenleri şunlardır ; 

 

 

 

  • Az gelen adet kanaması sebebi çoğunlukla hormonlara bağlıdır. Hormonlar ile alakalı nedenlerden dolayı adet kanaması miktarında azalma görülmektedir.
  • İlerleyen yaşlarda ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda kadınlık hormonlarında azalma meydana gelmektedir. Hormonların yaş faktörüne bağlı olarak azalması adet dönemindeki kanamayı da etkileyerek adet dönemindeki kanamanın oranını azaltmaktadır.
  • Bir diğer hormonal neden ise hipotiroidi yani tiroid bezi hormonlarının azalması durumudur (guatr). Guatr hastalığı da az gelen adet kanamasına sebebiyet vermektedir.
  • Nadiren kürtaj işlemi sonrasında rahim duvarlarında birbirine yapışma durumu oluşabilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları az gelen adet kanaması sebeplerindendir. Hatta rahim içi yapışıklık derecesi ileri düzeyde ise adet kanaması hiç görülmeyebilir.
  • Rahim içi ile geçirilen operasyonlar sonrasında da (örneğin rahim içinden histeroskopla miyom rezeksiyonu gibi) rahim içi yapışıklık durumu gözlemlenebilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları adet döneminde meydana gelen kanamanın azalmasına neden olmaktadır. Rahim içi yapışıklığın ileri derecede olması halinde adet kanaması hiç gerçekleşmeyebilir.
Önerilen İçerik  İlaç Kullanmadan Adet Olamıyorum !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.