Dudak uyuşması ve karıncalanma ayrı ayrı denetlenmesi gereken 2 farklı sorun olmanın yanı sıra iki semptomun aynı anda görülmesine benzer bir durum da denetim gerektiren bir durumdur. Çok çeşitli nedenlerden dolayı dudak ve dudak çevresindeki bölgede uyuşma ve karıncalanma bir çok farklı hastalığın göstergesi olabilmektedir. Öncelikle yapmanız gereken sorununuzu tespit etmek ve ondan sonra doktora muayene olmaktır. Dudağınızda meydana gelen uyuşma ve karıncalanmanın tespiti birlikte yapalım ;
Dudak uyuşmasının nedenleri nelerdir ?
- Periferik nöropati ; En önemli belirtilerinden biridir. Periferik nöropati çeşitli nedenlerle vücudun her hangi bir yerinde oluşan sinir hasarlarından dolayı meydana gelmektedir.
- Geçici iskemik atak ; Kan pıhtısı nedeniyle beyne giden kanın geçici olarak durması durumuna atak denir ve bu durum inmenin ön belirtisidir.
- Hızlı ve derin solunum ;Stres ve kaygıdan kaynaklı hızlı ve derin solunum, dudak uyuşmasının en yaygın görülen nedenlerinden biridir.
- Kalsiyum eksikliği ;Kandaki kalsiyumun azalması; bazı ilaçların kullanımı yada başka hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Kalsiyum eksikliği genelde; dudak uyuşması ve ağrılarla görülmektedir.
- Yan etki ; Kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkisi olabilir.
- Şeker hastalığı ; Şeker hastalığı belirtilerinden yada şeker hastalığı olma sürecine girmiş olmak da dudakta uyuşmaya neden olabilir.
- Hipertansiyon ; Hipertansiyon hastası olmak nadir de olsa dudakta uyuşmalara neden olabilir.
- Deniz ürünleri zehirlenmesi ; Su altı bitkilerinden gelen toksinler küçük balıkların tüketimiyle ciguatera zehirlenmesi dudak uyuşmasının bir başka nedenidir.
- Dil ve ağız içerisinde yaşanan uyuşmalar ; Diş ve çene ameliyatları sonrasında geçici olarak yaşanır.
- Multipl Skleroz ;Bir otoimmün hastalıktır yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasıyla oluşur. Multipl sklerozda bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin kılıflarına saldırır. Bundan kaynaklanan hasar vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşmaya neden olur. Hasar gittikçe artar ve geri döndürülemez. Uyuşma önceleri hafif ve aralıklıdır ama gittikçe şiddetlenir.
- Guillain-Barre Sendromu ; Vücuttaki sinirleri hedef alan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, sinirlere saldırır bu da kol ve bacaklarda güçsüzlüğe ve uyuşukluğa neden olur. Uyuşukluk hızlıca yayılır ve sonuçta bölgesel ya da genel felce neden olur. Belirtiler kritik özellik taşımıyor ya da çok hızlı yayılmıyorsa hastane bakımı gerekmez. Sendromun sebebi henüz bilinmemekle birlikte mide üşütmesi gibi bulaşıcı bir hastalık genelde sendroma öncülük etmektedir.
- Kene Isırması ; Borrelia burgdorferi adıyla bilinen bakteriyi taşıyan kenelerin neden olduğu bir durumdur. Hastalığa neden olan keneler genelde çimlik alanlarda yaşar, yani böyle bir yerde yaşıyorsanız kene sokmasından kendinizi korumanız önemlidir. Bu bakteri; vücuda girmesinden aylar sonra bile menenjit ve yüz felci gibi bazı hastalıklara neden olabilir. İki hastalıkta da ortak belirtiler: dudakta karıncalanma ve uyuşukluk, uzuvlarda daha sonra kas hareketi bozukluğuna neden olabilecek uyuşmalardır.
Dudak uyuşmasına karşı evde alınabilecek önlemler nelerdir?
- Vazelin kullanımı soğuk havaya bağlı meydana gelen uyuşmaya karşı uygulanabilecek en etkili yöntemdir.
- Dudak uyuşmasından muzdarip insanların içinde karbondioksit bulunan her türlü içeceği kesmesi gerekmektedir
- Uyuşukluk belirli bir ilacı almaya başladıktan sonra başladıysa; ilacı kullanmayı doktor kontrolünde bırakabilirsiniz
- Uyuşukluğun bir alerjik reaksiyondan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorsanız, bunu tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durun.
Dudak uyuşmasının tedavisi nasıl olmalıdır ?
Dudak uyuşmasına neden olabilecek bir dizi hastalık olduğundan, uyuşmanın altında yatan ana nedeni bulmadan uygun bir tedavi yöntemine yönelmek zordur. Bu noktada uzman bir nöroloji uzmanından destek almak şarttır. Belirli tetkikler yapıldıktan sonra tedavisine başlanır. Uyuşukluk problemi ciddi bir hastalıktan dolayı kaynaklanmıyor ise evde uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntemle dudak uyuşması probleminin önüne geçebilirsiniz.
Dudak karıncalanmasının nedenleri nelerdir ?
- Alerjiler ; Dudakları etkileyen alerjik bir reaksiyon, genellikle anjioödem olarak bilinen derinin altındaki bir şişlik olarak görülür .Çoğunlukla yiyecek veya ilaç alerjisi sebep olur. Bir kişi potansiyel tetikleyicileri takip ederek bir tıp uzmanının alerjiyi teşhis etmesinde yardımcı olabilir.Şiddetli bir reaksiyon durumunda, bir kişi anafilaksi belirtilerinin farkında olmalıdır . Belirtileri nefes alamama, solgunlaşma veya çökermesi durumunda acilen tıbbi bakıma ihtiyaç vardır.
- Çatlamış dudaklar ; Çatlamış veya kırık dudaklar genellikle boğazdandır. Dudakların kışın, sıcak iklim koşullarında çok kuru kalması veya birisinin egzama gibi cilt durumunda olması durumunda bu olabilir . Nemlendirici bir dudak kremi kullanılması cildi daha yumuşak yapabilir ve çatlamayı veya yarılmayı önleyebilir. Çatlamış, ağrılı dudaklı bir kişi daha fazla tahrişe neden olacak hiçbir madde içermeyen, vazelin gibi ürünler kullanılmalıdır.
- Yara Üzeri ;Soğuk bir ağrının ilk işareti , ağızda ve dudaklarda karıncalanma ya da yanma hissi yaratır ve sıvı ile dolu küçük yaralar halinde gelişir.Yaralar , çok bulaşıcı olan ve öpüşme gibi yakın temasla kişiden kişiye geçen herpes simpleks virüsünden kaynaklanır . Virüs genellikle inaktif ancak zaman zaman soğuklarda patlayabilirler. Üzük yaralar genellikle 7 – 10 gün içinde tedavi edilmeksizin iyileşirler.
- Zona ; Çoğu çocuk bir noktada su çiçeği yaşar . Ancak, iyileştikten sonra virüs vücutta pasif kalır. Daha sonra hayatta, zona olarak , ciltteki kaşıntı, yanma veya karıncalanma duygusunun yanı sıra ağrılı kabarcıklar veya döküntülere neden olan bir enfeksiyon ortaya çıkabilir .Zona, dudaklar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ve ilk belirti sıklıkla karıncalanma ya da yanma özelliğine sahiptir. Bunu, kendi başına veya bir kümede görülebilen deride sıvı dolu kabarcıkların gelişimi izleyecektir.
- Sinir hasarı ; Nöropati, yanık gibi deriye fiziksel hasar neden olabilir.Dudaklar aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalırsa, güneş yakarsa veya çamaşır suyu gibi toksik bir madde ile temasa girerse sinirlere zarar verebilir ve karıncalanma, uyuşma ve ağrıya neden olabilir.
- İnme ;Konturlar beyindeki kan akışının kesilmesiyle oluşan acil bir tıbbi durumdur. Felç belirtileri çok hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Bu nedenle birisi inme semptomlarından( Sarkık yüz, ağız veya göz, denge kaybı veya baş dönmesi, konuşma karışıklığı veya zorluk, ani uyuşma veya zayıflık vücudun bir tarafında, belirgin bir sebep olmaksızın şiddetli bir baş ağrısı ) herhangi birine sahip olduğunda acilen doktor muayenesine gidilmelidir.
- Kraniyal sinir travması ; Kafa sinirleri beyinden başa ve yüze doğru hareket eder ve hareketi ve sansasyonu kontrol eder.Beynin sarsılması veya yaralanması , bu sinirlere zarar verebilir ve çalışmalarını etkiler.Yüz siniri kafa sinirlerinden biridir. Hasar görürse, yüzünde sansasyon kaybına neden olabilir; dudaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi bulunur.Her türlü kafa travması ciddi olabilir ve her zaman bir tıp uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
- Panik atak ;Bir panik atak semptomu iğne ve iğne hissi verebilir. Karışıklık hissi dudaklara nefes darlığı, at yarışları ya da sallanan kalpler gibi belirtiler eşlik ederse, birinin panik atak geçirdiği ya da yakalandığının bir işareti olabilir.Bir panik atak çok üzücü olabilir, ancak genellikle sadece 5-20 dakika sürer. Panik ataklar düzenli olarak gerçekleşirse bir sağlık uzmanına danışın, çünkü tedavi ve destek hakkında tavsiyelerde bulunmanıza yardım alırsınız.
- Lupus ;Bağışıklık sisteminin sinirler de dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesini etkileyebilen bir hastalıktır. Sinirleri çevreleyen doku şişmişse, basınç, sinirlerin bilgi iletme yeteneğini etkileyebilir. Lupus semptomların sayısı nedeniyle teşhis etmek çok zor olabilir. Sinir sisteminde hasar olduğuna işaret eden diğer belirtiler, görme, baş dönmesi, yüzü etkileyen ağrı veya sarkmış bir gözkapağı ile ilgili sorunları içerir.
- Raynaud fenomeni ;Bu durum vücudun en uzak kısımlarına, örneğin eller ve ayaklar gibi kan akışını etkiler, aynı zamanda dudakları ve dili etkileyebilir.Kan damarları aşırı soğuk, karıncalanma veya uyuşma hissi yaratan daralma ile soğuktan veya strese tepki verecektir. Ayrıca vücudun etkilenen kısmı beyaz veya maviye dönüşebilir.
Dudak karıncalanmasına karşı evde alınabilecek önlemler nelerdir?
Dudak karıncalanma nedeniniz basit ve geçici ise dudak uyuşmasında kullanılan yöntemlerin aynılarını uygulayabilir ve dudaklarınızın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Dudak karıncalanmasının tedavisi nasıl olmalıdır ?
Dudak karıncalanması basit bir nedenden dolayı değil ise vakit kaybetmeden doktora muayene olmanız gerekir. Dudak karıncalanması bir çok ciddi hastalığın göstergesi olabileceğinden dolayı öncelikle muayene olmanız gereken bölüm ; Nöroloji doktorudur.
Dudak uyuşması hakkında sizler için en iyi çözümleri bir araya getirdik. Eğer morluk nasıl geçiyor bilgilenmek isterseniz morluk nasıl geçer makalemizi ziyaret edebilirsiniz.