Gözüm Ağrıyor Hangi Bölüme Gitmeliyim ?

15155680420.65923000

15155680420.65923000 1

 

 

 

Gözünüzde nedenini anlamadığınız bir ağrı varsa ve bu yorgunluktan ağrıyan gözler gibi bir ağrı değilse yapmanız gereken öncelikle sorununuzun ne olduğunu bulmaktır. Bu sorunlardan bazıları için doktora muayene olmak gerekirken bazıları için ise evde bu sorunu çözebileceğiniz yöntemler vardır. Göz ağrınız 1 haftayı geçkin bir süredir devam ediyorsa ne olursa olsun doktora muayene olmayı unutmayınız. Öncelikle gözünüzün ağrıyan kısmı neresi onu anlamalısınız. Gözünüzde ağrıya sebep olabilecek bölgeler şunlardır ; 

 

 

  • Sklera (göz akı) ; Gözlerinizin beyaz kısımları,
  • Sinirler ; Gözlerinizden beyninize görsel bilgi taşırlar,
  • İris ; Ortadaki göz bebeğiyle birlikte gözün renkli kısmı,
  • Kornea ; Gözünüzün önündeki ışık odaklı açık pencere,
  • Ekstraoküler kaslar ; Gözlerinizin dönmesini sağlarlar,
  • Konjonktiva  ; Skleranın ultra-ince örtüsü ve göz kapağının iç kısmı,
  • Göz kapakları ; Gözlerin üzerinde nemi koruyan ve yayan dış kaplamalar,
  • Orbita (Göz çukuru) ; Kafa tasında gözün ve kaslarının bulunduğu kemikli oyuk.

 

 

Gözünüzde ağrıya sebep olabilecek nedenler nelerdir ?  ; 

 

 

1. Çevresel nedenler 

 

  1. Toz,
  2. Polen,
  3. Hayvan tüyü,
  4. Saman nezlesi,
  5. Kozmetiğe karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar,
  6. Duman ya da sis gibi havada var olan kirleticiler,
  7. Bazı gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar gösterilmesi.

 

 

2. Göz hastalıklarından kaynaklanan nedenler 

 

  1. Arpacık,
  2. Numaralı gözlük kullanımı,
  3. Göz kapağının kenarındaki iltihaplar,
  4. Kişilere yanlış görme bozukluğu konulması.

 

 

3. Enfeksiyon kaynaklı nedenler

 

  1. Göze yabancı bir cismin kaçması,
  2. Kullanılan ilacın kontamine olması,
  3. Tarihi geçen kozmetik ürünlerini kullanmak,
  4. Çeşitli kimyasal maddeler ile gözün kirlenmesi .

 

 

4. Göz Tembelliğinden kaynaklı nedenler

 

Göz tembelliği rahatsızlığı doğuştan meydana gelen bir rahatsızlık olduğu gibi, sonradan çeşitli çevresel sebeplerden kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Bu durum tek bir gözde olduğu gibi her iki gözde de görülebilir. Doğuştan oluşmayan durumlar genelde yaş ilerlemesine bağlı olarak görülür. Göz tembelliği olan kişilerde göz kapağı düşüklüğü, gözde ağrı oluşması ve görmede ciddi boyutlarda sıkıntılar yaşanabilir.Göz kapağında ağrı genelde ciddi olmamasına karşın, orbital sellülit gibi bazı durumlarda ciddi, hatta hayati tehlikesi bulunan enfeksiyonların belirtisi olabilir. Bu çerçevede göz kapaklarında ağrı olur, şiş ve mor görünür, göz hareket ettirilince ağrı hissedilir ya da yüksek ateş görülebilir. Böyle bir durumda acil yardım alınmalıdır.

Önerilen İçerik  Eşim Beni Seviyor Mu, Nasıl Anlarım ?

 

 

5. Oküler göz ağrısı nedenleri

 

  1. Yabancı bir madde ; Göz ağrısının en yaygın sebebi göze yabancı bir maddenin temas etmesi ya da kaçmasıdır. Kirpik, bir parça kir, makyaj malzemesi veya başka bir madde göze girdiğinde, gözde iritasyon (tahriş), kırmızılık, sulanma ve ağrıya neden olabilir.
  2. Göz nezlesi ( Konjonktivit ) ; Göz nezlesi, konjonktiva adlı göz kapaklarının iç yüzeyi ile göz akının bir kısmını örten ince zarın iltihaplanmasıdır. Genellikle bunun sebebi bir enfeksiyon veya alerjidir. Ağrı genellikle orta düzeyde olsa da, iltihap kaşıntıya, kızarıklığa ve cerahat atımına neden olur.
  3. Kontak lens tahrişi ; Geceleri kontak lens takan kişilerde ya da lenslerini düzgünce dezenfekte etmeyenlerde iritasyona (tahrişe) ya da enfeksiyona bağlı göz ağrısı görülebilir.
  4. Kornea abrazyonu ; Kornea, gözü kaplayan saydam yüzeye verilen isimdir. Kornea yaralanmalara karşı çok hassastır. Korneal abrazyon olan kişiler, gözün içinde bir şey var gibi hissederler. Bu durumda, yabancı cismi çıkarmayı amaçlayan gözü yıkama gibi tedaviler ağrıyı ve rahatsızlığı dindirmez.
  5. Yaralanma ; Kimyasal yanıklar ve parlama yanıkları göze ciddi ölçüde ağrı verebilir. Bu yanıklar genellikle tahriş edici bir şeye bir süre maruz kalındığında ortaya çıkar. Çamaşır suyu ya da güneşin, solaryum makinesinin, kaynak makinesinin yoğun ışığı gözde yaralanmaya neden olarak, ağrıya sebebiyet verebilir.
  6. Blefarit (Göz Kapağı Yangısı) ; Blefarit göz kapağının kenarındaki yağ bezlerinin enfeksiyon veya iltihap kapması sonucu ortaya çıkar ve göz ağrısına sebep olur.

 

 

6. Orbital göz ağrısı nedenleri

 

 

  • Migren ; Migren baş ağrılarının bir etkisi de gözde ağrıdır,
  • Yaralanma ;Göze bir cismin batması, göze yumruk gelmesi ya da bir kaza ciddi göz ağrısına neden olabilir,
  • Sinüzit ; Sinüslerdeki bir enfeksiyon gözlerin arkasında bir baskının hissedilmesine sebep olabilir.Enfeksiyon ciddileştikçe bir gözde veya ikisinde birden ağrı artarak, hissedilir,
  • Optik nörit ; Optik sinir (gözün arka kısmını beyne bağlayan sinir) iltihap kaparsa, görüş kaybı ile beraber göz ağrısı tecrübe edebilirsiniz. Bir bağışıklık hastalığı veya virüssel ya da bakteriye bir enfeksiyon iltihaba neden olabilir,
  • Glokom hastalığı ; “Gözün içinden bir baskı hissedilmesi” olarak kendini belli eder. Glokomun diğer belirtileri mide bulantısı, baş ağrısı ve görüş kaybıdır. Aniden gözde oluşan baskı acil bir durumdur ve kalıcı görme kaybını engellemek için tedaviye ihtiyaç vardır.
Önerilen İçerik  Dermapenden Kaç Gün Sonra Makyaj Yapılır?

 

 

Hangi durumlarda acil doktora muayene olmalıyız ?

 

Göz ağrısına ek olarak görüş kaybı da ortaya çıkarsa, bu acil bir durumun işareti olabilir. Vakit kaybetmeden gitmeniz gereken hastane bölümü ;  Göz hastalıkları doktorudur . Tıbbı bir bakıma ihtiyaç duyulan diğer belirtiler ise şunlardır:

 

  • Şiddetli göz ağrısı,
  • Ani ve büyük görüş değişiklikleri,
  • Göz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ve kusma,
  • Göze dokunulduğunda ortaya çıkan şiddetli ağrı,
  • İncinmeye, kimyasallara veya aşırı ışığa bağlı göz ağrısı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.