Tavuklar yumurtlamıyor ne yapmalıyım sorusuna çok farklı çözümler getirilebilir. Kümes ortamında yaşamaya alışkın olan tavuklar yetiştiricilerini yumurta açısından memnun eder. Tavuğunuzun yumurta vermemesinden şikayetçi iseniz bu konuda size verilecek tavsiyelere uyabilir ve tavuklarınızdan düzenli olarak yumurta alabilirsiniz.
Tavuklarda Yumurta Veriminin Düşme Nedenleri?
Tavuklarda yumurta veriminin düştüğü anlaşılıyorsa bu durumda tavuğun izlemeye alınması gerekir. Yumurtlamaya engel olan durum her ne ise bu şekilde kısa süre içerisinde anlaşılacaktır.
Tavuklar eğer normal yumurtlama döngüsü içerisinde iseler bu durumda sorunsuz bir şekilde yumurta vereceklerdir. Eğer yumurta veren bir tavuk yumurta vermeyi bırakıyorsa bunun başlıca nedenleri şunlar olabilir;
- Tavukların yumurta vermemesinin en birincil nedeni beslenmedir. Beslenme yetersiz kaldığında tavuk yumurta veremez. Sağlıklı beslenme koşullarına ulaşan tavuk düzenli bir şekilde yumurta verecektir.
- Yumurta kesimi biyolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu durum bazı durumlarda tedavi edilirken bazı durumlarda tedavisi mümkün olmaz. Tavukta herhangi bir hastalık mevcutsa bu durumda tavuk yumurtlamayacaktır. Hastalığın normale dönmesinin ardından tavuk tekrar yumurtlamaya devam edebilir.
- Tavuk yaşlanmış ise yumurta verimi düşecek ve kesilecektir. Sadece genç dönemde yumurta veren bu anlılar belirli bir yaştan sonra yumurta yapmayı bırakır.
- Tavuk eğer tüy döküyorsa bu dönemde yumurta vermeyecektir. Bu durum son derece normaldir. Tüy döken bir tavuk bu dönemde bütün enerjisini yeniden tüy çıkartabilmek için harcar. Bu durum da yumurta yapmanın önüne geçer. Vücudunu belirli bir süre dinlendiren tavuk tekrar tüylendikten sonra başka bir sorun yoksa tekrar yumurta verecektir.
- Tavuklarda eğer doğuştan kaynaklı bir sağlık problemi varsa bu durumda tavuk hiç yumurta veremez. Tıbbi bir problem bulunan tavuklarda normal yumurta üretimi bulunur ancak bu yumurta tavuğun içerisinde sıkışır. Bu durum tıbbi müdahaleler ile giderilebilir. Tavuğunuzu kontrol ederek böyle bir sorun olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz.
- Tavuk kuluçka döneminde ise ve kuluçkaya yatmaya hazırlanıyorsa bu dönemde yumurta vermez. Tavuğun kuluçkaya yatması için doğurgan olmasına gerek yoktur. Kuluçka dönemi sona erene kadar tavuğun yumurta vermeyişi son derece normaldir.
Tavuklarda Yumurtlamayı Durduran Stresin Başlıca Nedenleri
Tavuklarda yumurta toplamak yetiştiriciler için oldukça önemlidir. Tavuk yetiştiriciliği yapanlar tavukların eti kadar düzenli yumurta almaya da önem verir. Tavuklarda yumurtlamayı azaltan önemli durumlardan birisi de strestir. Stres eğer çok ileri seviyelere ulaşırsa tavuk yumurtlamayı tamamen bırakır. Bu nedenle tavuğun yaşadığı ortamda stres yapmaması gerekir. Stres durumunda tavuğun yaşam koşullarını gözden geçirerek daha rahat bir ortamda yaşamasını sağlayabilirsiniz. Eğer tavuğunuz strese bağlı olarak yumurtlamayı azaltır veya bırakırsa bu durumun başlıca nedenleri şunlar olabilir;
- Kooperatif ortamında meydana gelen uyum problemleri
- Mevsimsel olarak meydana gelebilecek değişiklikler
- Çevre sorunları
- Beslenme ile ilgili ortaya çıkabilecek nedenler
- Avcı hayvanların ortamda yer alıyor olması
- Yaşam şartlarına bağlı olarak yaşanacak diğer sorunlar
Stres, tavuklarda sadece yumurtlamayı değil, sağlığı da doğrudan etkiler. Bu nedenle tavuklarınızı yetiştirirken belirli dönemlerde mutlaka kontrol etmeli ve sağlık açısından bir problem olup olmadığına bakmalısınız.
Tavuklar normal koşullarda günlük olarak yumurta veren canlılardır. Tavuklarınızda yumurta veriminin düştüğünü fark ettiğinizde bu durumun neden kaynaklandığını gözlemlemeniz gerekir. Eğer son dönemlerde yukarıda verilen maddelerden herhangi bir durum söz konusu ise bu yumurta verimini etkileyecektir. Konu hakkında gözlem yaparak bu sayede önlem alabilir ve tavuğunuzun tekrar verimli yumurta vermesini sağlayabilirsiniz.
Tavuklarda Yumurta Verimini Artırmanın Yolları
Tavuklar her dönemde düzenli yumurta veremeyebilir Bahsedildiği üzere bu durum birçok farklı sorundan kaynaklanabilir. Eğer tavuklarınız ve tavuklarınızın yaşam ortamları konusunda yeterinde deneyimliyseniz bu durumun neden kaynaklandığını kısa süre içerisinde anlayabilirsiniz. Tavuklar yumurtlamıyor ne yapmalıyım sorusuna yanıt arıyorsanız aşağıda yer alan maddelere göz atabilirsiniz;
- Tavuğunuza stresten uzak ve olabildiğince rahat bir yaşam alanı sunmalısınız.
- Tavukların 24 saat boyunca kapalı bir kümes ortamında kalmaları doğru değildir. Günün belirli saatlerinde mutlaka tavuklarınızı doğal ortama bırakmalı ve burada zaman geçirmesini sağlamalısınız.
- Tavuklarınızı belirli dönemlerde mutlaka baytar kontrolünden geçirmeli ve sağlık açısından herhangi bir sorunları olup olmadığından emin olmalısınız.
- Tavuklarınızın yaşadığı ortamda avcı hayvanların olmaması konusuna dikkat etmelisiniz.
- Tavuk seçimi yaparken yumurta veriminin yüksek olduğu ırkları tercih etmelisiniz.
Tavuklar Yumurtlamıyor Ne Yapmalıyım? Makalemizin sonuna geldik, Bu tarz makaleler tamamen sizin tarafınızdan bizlere sorduğunuz sorulardır. Sizinde merak ettiğinizde sorular var ise yorumlar kısmında veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer en çok merak edilen soru ise Pırasa Kaç Dakikada Pişer ? makalemizi incelemeyi unutmayınız.