Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi sorusu hamilelik sırasında bebeğin sağlığını korumak açısından yanıt bulunması gereken konular arasında yer alır. Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişikliklerden birisi de üretilen gaz miktarıdır. Normal hayatınızda belki o kadar gaz üretmiyor olabilir. Ancak hamilelik döneminde oluşacak olan gaz miktarının normalden daha fazla olacağını bilmelisiniz. Bu dönemde gaz sancısına dair bilmeniz gerekenler hakkında bilgi sahibi olarak süreci daha tedbirli geçirebilir ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilirsiniz.

Hamilelikte Gaz Sancısı

Hamilelikte gaz sancısı bu dönemde en fazla karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. Bununla birlikte bu durum hazımsızlık veya şişkinlik gibi kelimeler ile de ifade edilir. İnsan vücudunda gaz normal durumlarda bağırsak ya da ağız yolu ile atılır. Her iki yol ile de atılamadığında ise vücutta birikerek son seviyeye geldiğinde sancı olarak kendini belli eder.

Gaz sancısının oluşum nedenleri önemlidir. Normal yollardan atılamayan gazın vücutta birikmesi dışında daha farklı nedenlerin yattığının belirtisi olabilir. Eğer diğer rahatsızlıklar ile bir bağlantısı bulunmazsa bu durumda son derece zararsız olarak karşılanır. Gaz sancısı eğer çok uzun süre devam ederse bu durumda mutlaka bu durumun kontrol edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Hamilelik Döneminde Gaz Sancısının Bebeğe Zararı Olur Mu?

Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi sorusunun yanıtına hayır şeklinde yanıt bulabilirsiniz. Bu durum sadece sizi rahatsız edecektir. Bunun dışında çok ciddi sağlık problemleriniz olmadığı sürece bu gazdan bebeğiniz herhangi bir şekilde etkilenmez.

Önerilen İçerik  Hamilelikte Adet Ağrıları Olur Mu?

Yaşadığınız gaz sancısı bazı durumlarda eğer varsa diğer rahatsızlıklarınız ile alakalı olabilir. Bu durumda sancıya ek olarak daha farklı belirtilerin ortaya çıkması beklenir. Gaz sancısı ile birlikte;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yüksek ateş
  • Rahimde kasılmalar
  • Lekelenme
  • Kanama
  • Normalden fazla miktarda vajinal akıntı
  • Kanlı ishal

Gibi belirtileriniz ortaya çıktığında mutlaka durumu ciddiye alarak doğum kliniğinize gitmeniz gerekir. Böylece gaz sancısının neden meydana geldiği daha da netlik kazanır. Sonuç olarak zaman kaybetmeden rahatsızlığınızın nedeni belli olur.

Hamilelikte Gaz Sancısının Fazla Olması Normal Midir?

Hamilelik döneminde oluşan hormon dengesizlikleri nedeni ile belirli bir seviyede gaz sancısı yaşamanız normaldir. Bu dönemde kadın vücudunda oluşan gaz sancısının temel nedenlerinden birisi östrojen ve progesteron adı verilen hormon seviyelerindeki değişimlerdir. Progesteron hormonu, bağırsakta yer alan kasların gevşemesine yardım eder. Bu sayede bağırsak içerisindeki geçişliliği artırır. Dolayısı ile yiyecekler bağırsaklarda normalden daha fazla kalır. Yiyecekler bağırsakta ne kadar fazla kalırsa, vücutta gaz oluşma ihtimali de o kadar yüksek olur. Bu hassas dönemde eğer gaz sancınızın normalden fazla olduğunu düşünüyorsanız doğum uzmanınız ile iletişime geçebilir ve muayene olmayı talep edebilirsiniz.

Hamilelikte Oluşan Gaz Sancısından Nasıl Korunmalı?

Gaz sancısını çok sık yaşayacağınız bu dönemde şu önlemleri alarak rahatlama sağlayabilirsiniz;

  • Hamilelik döneminde uzun süre hareketsizlik sizi her anlamda yorabilir. Bu yorgunluk özellikle gaz olarak kendini belli eder. Hantallaşan ve tembelleşen vücutta gaz oluşum ihtimali artar. Bunun önüne geçebilmek için mümkün oldukça yürüyüş gibi sporlar yapmanız ve aktivitelere katılmanız önerilir. Açık havada düzenli yapacağınız yürüyüşler ile metabolizmanızı canlı tutabilir sindirim sisteminizdeki bozuklukları düzeltebilirsiniz.
  • Stres her dönemde olduğu gibi hamilelik döneminde de en büyük düşmanınızdır. Bu dönemde stres yapmamak için olabildiğince açık havada zaman geçirmeli ve temiz oksijen almalısınız. Vücuttaki stres oranının artması hormonları olumsuz etkileyecektir. Sonuç olarak hormonların etkisi ile psikolojik olarak gaz sancısı yaşadığınız hissine kapılabilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde normalden daha dar giymeniz sindirim sisteminizi doğrudan etkiler. Bunun sonucunda sıkışan bağırsaklar gaz sancısını ortaya çıkartır. Mümkün olabildiğince rahat giysiler tercih ederek gaz sancısına karşı önlem alabilirsiniz.
  • Karın bölgeniz soğuk aldığında bu durum direk olarak gaz oluşumu sağlar. Bu nedenle hayatınızın her döneminde karın, sırt ve bel bölgenizi kapalı tutmanızda yarar vardır. Hamilelik döneminde bu duruma ekstra hassasiyet göstererek gaz birikme riskini en aza indirebilirsiniz.
  • Yemek yedikten sonra yatma pozisyonuna geçme gibi bir alışkanlığınız varsa bu durumdan vazgeçmelisiniz. Yemek sonrası uzanma pozisyonu vücutta gaz oluşumunu direk aktif hale getirir. Dolayısı ile gaz çıkaramadığınız durumlarda gaz sıkışması rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.
Önerilen İçerik  Hamilelikte Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi? Makalemizin sonuna geldik, Bu tarz makaleler tamamen sizin tarafınızdan bizlere sorduğunuz sorulardır. Sizinde merak ettiğinizde sorular var ise yorumlar kısmında veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer en çok merak edilen soru ise Hamilelikte İlişki Sonrası Kasık Ağrısı Neden Olur? makalemizi incelemeyi unutmayınız.

Beğeni:
0 0
Görüntülenme:
1502

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.