Koku Hassasiyeti Neden Olur?

Koku Hassasiyeti Neden Olur?

Koku hassasiyeti neden olur sorusuna yanıt bularak özellikle koku algılarınızın hassaslaştığı dönemde bunun neden meydana geldiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Koku hassasiyeti koku duyusunda meydana gelen bozukluk sonrası ortaya çıkar. İlk dönemlerde hassasiyetin fark edilmesi kişilerde pek fazla rahatsızlık hissi uyandırmaz. Ancak bu süreç devamlı oldukça artık kişi sosyal hayatında bile bu durumda rahatsız olmaya başlar.

Koku hassasiyeti ciddi olmayan bir rahatsızlık gibi görünse de bu durumun devamlı olması halinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Koku hassasiyeti neden olur sorusuna yanıt bulmanız, bu durumun neden meydana geldiğini anlama konusunda size yardımcı olacaktır.

Koku Hassasiyeti Neyin Belirtisidir?

Koku hassasiyeti birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi, psikolojik olarak da yorumlanabilir. Normal hayatta aşırı koku hassasiyeti olan insanlar en hafif kokuları bile kolayca sezinleyebilir. Ancak bu hassasiyet sırasında vücutta başka herhangi bir tepkime olup olmadığının gözlemlenmesi gerekir. Bu sayede başka belirtiler ışığında koku hassasiyetinin aslında neden meydana geldiğini bulmak kolay olur. Koku hassasiyeti durumunda sorulan belli başlı sorular şu şekildedir;

  • Kokular ne derece hissediliyor?
  • Koku alma ne kadar sürüyor?
  • Hangi tür kokular kolayca hissedilebiliyor?
  • Her durumda koku almak mümkün olabiliyor mu?
  • Koku alındığında mide bulantısı oluyor mu?
  • Koku hissedildiğinde tiksinme oluyor mu?
  • Alınan koku burun akıntısı meydana getiriyor mu?
  • Kokulara karşı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyor mu?
  • Koku olmadığı durumlarda da koku alınıyormuş hissi var mı?
  • Koku alındığında baş ağrısı oluyor mu?

Koku hassasiyetinin tam olarak neden kaynaklandığını bulmak için bu sorulara yanıt verilmesi gerekir. Bu durumda bu durumun sadece bir hassasiyet mi yoksa bir hastalık belirtisi mi olduğu kolayca anlaşılabilir. Sorulan sorular ışığında konu sadece hassasiyetse bu durum kişilerde herhangi bir risk ortaya atmaz. Ancak koku alma hissi yanında birçok farklı sorunu da beraberinde getiriyorsa bu durumda mutlaka bir rahatsızlığın ortaya çıkabileceği düşünülmelidir. Bu durum doktor kontrolünde, yapılacak basit tetkikler ile kolayca giderilebilir.

Önerilen İçerik  Lazer Epilasyon Sonrası Kılların Beyazlaması Neden Olur?

Koku Hassasiyetinin Nedenleri Neler?

Koku hassasiyetinin birçok farklı nedeni olabilmekle birlikte bu durumun genelde bir rahatsızlık ile ilişkilendirilmesi muhtemel olur. Koku hassasiyetinin temel nedenleri arasında;

  • Daha önceden geçirilen kafa travmaları
  • Psikolojik durumlar
  • Hamilelik
  • Üst solunum yolları enfeksiyonları

Gibi durumlarda yer alır. Koku hassasiyeti daha çok ilerleyen yaşlarda kişilerde ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe kişilerde ya koku duyusunun yavaşlaması ya da hissin daha da kuvvetlenmesi beklenir. Birçok durumda koku kaybı yaşanırken, eğer sağlık problemleri varsa bu durumda kokulara karşı hassasiyet meydana gelir.

Koku Hassasiyeti Nasıl Tespit Edilir?

Kişilerde koku hassasiyetinin olup olmadığı yapılacak küçük bir muayene ile kolayca netleştirilebilir. Muayene sırasında kişilere burun tıkanıklığı ya da geniz akıntısı gibi şikayetlerinin olup olmadığı sorulur. Bu doğrultuda diğer belirtiler de gözden geçirilerek en doğru teşhisin konması sağlanır. Gerekli olduğu yerde kişilerden sinüs tomografisi ya da beyin tomografisi çektirmesi de istenebilir. Tomografi sonuçları doğrultusunda en doğru teşhisin konması mümkün olur.

Koku Hassasiyeti Ne Zaman Başlar?

Koku hassasiyeti özellik kadınlarda meydana geldiğinde akla ilk gelen durum tartışmasız hamileliktir. Eğer kadınlarda hamilelik şüphesi varsa ilk önce ortaya çıkan yan etkiler arasında koku alma hassasiyeti de bulunur. Koku alma hassaslığı eğer hamilelik dönemi ile ilgili ise bu durumun geçici olduğu bilinmelidir. Geçici olan bu süreç annenin doğum yapması ile son bulur.

Hamilelik dışı koku alma hassasiyeti her dönemde insanların başına gelebilir. Hem kadınlarda hem erkeklerde her yaşta ortaya çıkabilecek sorunlardan birisidir. Koku alma duyusunun beyinden gelen sinyaller ile doğrudan alakalı olduğu bilinir. Bu durum beyinde birtakım şeylerin normal olarak ilerlemediği sonucunu ortaya koyar. Söylendiği gibi koku hassasiyeti eğer çok rahatsız edici boyutlara ulaştıysa mutlaka sağlık merkezlerine gidilerek tedaviye yönelik gerekli adımların atılması gerekir.

Önerilen İçerik  Kolonoskopi Sonrası Ne Zaman Yemek Yenir?

Koku Hassasiyeti Psikolojik Midir?

Koku hassasiyeti bazı durumlarda psikolojik olabilir. Eğer kişilerde psikolojik anlamda bozukluk sezilirse ve diğer belirtiler de bu durumu doğrularsa bu durumda koku hassasiyetinin de psikolojik olduğuna ilişkin yorum yapılabilir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerde panik, korku ve kaygının artması koku hassasiyetinin ortaya çıkmasına neden olabilecek bir durumdur.

Koku Hassasiyeti Neden Olur? Makalemizin sonuna geldik, Bu tarz makaleler tamamen sizin tarafınızdan bizlere sorduğunuz sorulardır. Sizinde merak ettiğinizde sorular var ise yorumlar kısmında veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Diğer en çok merak edilen soru ise Hamilelikte İlişki Sonrası Kasık Ağrısı Neden Olur? makalemizi incelemeyi unutmayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.